KATERI POLNILNIK JE PRIMEREN ?​
IZBERITE SVOJE VOZILO, PLOVILO ALI NAPRAVO IN POMAGALI VAM BOMO. 
KLIKNI NA IKONE VAŠEGA  VOZILA ! 

      

O polnjenju

 

Najprej bi radi naše kupce PRED NAKUPOM opozorili, da preverijo KAPACITETO svojih akumulatorjev, da bi lahko izbrali primeren polnilnik za svoje vozilo! Merilo je KAPACITETA akumulatorja in tudi način oz. vrsta uporabe (samo vzdrževanje, polnjenje, hitrejše ponjenje...). 

Če ste v dvomih, vas vabimo, da nam pošljete e-pošto na info@ctek.si
Svetovali vam bomo.

 

 

CTEK Sweden AB razvija in izdeluje polnilnike akumulatorjev za vse tipe svinčeno-kislinskih akumulatorjev tako za osebno kot profesionalno rabo. Edinstvene inovacije so CTEK-u omogočile, da so razvili vrhunske tehnologije z več patentiranimi funkcijami in lastnostmi, zaradi katerih so CTEK polnilniki in pribor edinstveni.

 

CTEK ponuja na trgu kakovostne, zanesljive polnilnike in dodatno opremo, ki so učinkoviti, uporabniku prijazni in kar je najpomembneje, varni ( za uporabnika, elektroniko vozila, akumulatorje in polnilnik ).

 

Približno 400 milijonov svinčenih akumulatorjev izdelajo po vsem svetu vsako leto. Vsak od njih potrebuje polnjenje. Če vsak akumulator prejme pravilno nego in polnjenje, se življenjska doba tega precej podaljša ( približno 2-3 krat dlje kot baterije, ki ne prejemajo redne nege in polnjenje ). To pomeni večjo zaščito okolja in logično, finančne prihranke ter večjo zanesljivost vozila.

 

Za okolje to pomeni velik prihranek surovega svinca ( pribl. 7 kg svinca / akumulator ), ki ga primanjkuje in prihranki pri težkih prevozih tovarna-skladišče-trgovec-prodajalec.

 

Gospodarstvo: vlaganje v polnilnik prihrani nepotrebne večje in večkratne  nakupe akumulatorjev v servisih vozil in prihranek stroškov pri reševanju nepotrebnih težav na cesti.

 

Zanesljivost: če boste za akumulator skrbeli pravilno, se boste izognili neprijetnim presenečenjem ( "mrtvim akumulatorjem" ), kar se pogosto zgodi v najbolj neprimernem času.

 

Od svoje ustanovitve je CTEK Sweden AB prodal okoli 4 milijone polnilnikov v 60 držav po vsem svetu. CTEK je zanesljiv dobavitelj številnih najuglednejših svetovnih proizvajalcev avtomobilov in motornih koles. CTEK je od leta 2005 osvojil najboljše ocene na več kot 15 različnih neodvisnih testih polnilnikov akumulatorjev .


KAJ MORAM VEDETI, KO KUPUJEM NOV POLNILEC AKUMULATORJEV 
(slovnično pravilno je sicer polnilnik akumulatorjev) ?

Redko kdo se vpraša z zgornjim vprašanjem. 
Napačen postopek.

 

Danes so zahteve po polnjenju akumulatorjev precej drugačne kot v obdobju fičkov in stoenk.
In starih antimonskih, mokrih in odprtih svinčevih akumulatorjev.

 

Takrat smo akumulatorje doma priključili na navaden linearni ( npr. Iskrin ) polnilnik, ki ni imel zgornje limitirane napetosti, ni imel nikakršnih povratnih informacij z akumulatorja, in ni imel nikakršnih varnostnih funkcij, da bi preprečil neizogibno: izhlapevanje elektrolita ali celo eksplozijo akumulatorja – če smo ga pozabili odklopiti po pribl. 12 urah.

 

Nekateri so svoje »mrtve« akumulatorje nosili v servise akumulatorjev, da so jim jih »obudili v življenje«. In za to plačali, seveda.

 

Danes to ni potrebno več!
Če se boste pravilno vprašali, poučili in – odločili.

 

Seveda, še vedno so bili in še bodo ljudje, ki jih to »ne zanima«, »ne potrebujejo«, se nočejo poglabljati v to »znanost«…in obstanejo v obdobju fičkov in stoenk.

 

Vsi vemo, da »gre vse naprej«. Tako tehnika v avtomobilski industriji, kot tudi nujno potrebna podpora tej industriji. Zahteve za preštevilne elektronske in električne naprave v vozilih zahtevajo tudi boljše in bolj zmogljive akumulatorje. Na tržišču so se uveljavili GEL, v avtomobilski industriji predvsem AGM-VRLA akumulatorji, ki so cenovno in kvalitativno še sprejemljivi. V zadnjih letih se pojavljajo še t.i. LFP akumulatorji za električna vozila, ki pa so posebno poglavje. Ti obvezno potrebujejo posebne polnilnike, ker so to litijevi in je njihovo polnjenje drugačno! Če bi jih polnili s polnilnikom za svinčeve akumulatorje, lahko eksplodirajo!

 

Kaj mora imeti sodoben polnilnik akumulatorjev, oz. je dobro, da ima:

  • Omejeno zgornjo napetost polnjenja na 14,4V
  • Povečano napetost polnjenja za GEL ali AGM akumulatorje ali nizke temperature
  • Nizko nihanje toka in napetosti zaradi elektronike v vozilih
  • Meritev in test stanja akumulatorja
  • Desulfatizacijo močno sulfatiziranih svinčevih celic akumulatorjev
  • Obdelavo - obnovo stratificiranega ( slojevitega ) elektrolita ( v zelo izpraznjenem akumulatorju je elektrolit slojevit: kislina,voda,kislina…)
  • Pulzno dopolnjevanje ( za VZDRŽEVANJE akumulatorja na daljše obdobje je to zelo pomembna funkcija )

CTEK polnilniki  akumulatorjev  vse to imajo !

 

Zakaj polniti in vzdrževati akumulatorje s CTEK polnilniki?

 

Zato, ker ti PREPREČUJEJO SULFATIZACIJO SVINČEVIH CELIC v AKUMULATORJU in PODALJŠUJEJO ŽIVLJENSKO DOBO AKUMULATORJU!
In vaše vozilo je VEDNO PRIPRAVLJENO ZA ŠTART!

 

Tokrat se bomo dotaknili »domačih«  uporabnikov  CTEK polnilnikov.

 

Pred časom nas je »presenetil« naš sorodnik s svojim razmišljanjem o polnjenju akumulatorjev, ki smo mu začasno »dali CTEK polnilnik na preizkus«.

 

Ima osebni avto, ki ga vozi  2 do 3-krat na teden ( je v pokoju), njegov sin ima vozilo z veliko elektronike, ki ga, zaradi bolezni, ravno tako ne vozi pogosto. Poleg  tega imajo pri hiši tudi traktor, ki ga pred zimo  parkirajo pod kozolec. Tega občasno pozimi spravijo v pogon, da splužijo sneg.

 

Ob obisku pri njih izvemo, da imajo CTEK polnilnik spravljenega  v kleti !
Ob vprašanju ZAKAJ, je bil odgovor: »saj imamo NOV akumulator na traktorju« ! 
Ostala vozila pa…saj bo motor vžgal. Pa ni bilo vedno tako. Sinov akumulator je »izdihnil« še pred iztekom 2-letne garancije, ki pa mu je v trgovini niso priznali !

 

Seveda, ker ga je »zapustil« in »umetno postaral« prav zaradi sulfatizacije (ko v akumulatorju pade napetost pod 12,3V, začne svinec razpadati v svinčev sulfat, ki se v obliki kristalov nabira na svinčeve plošče - volumen svinca se manjša - kapaciteta akumulatorja upada).
Ne vprašajte, če se nisem ob tem udaril po čelu!

 

Kljub našemu poprešnjemu »izobraževanju« (ko sem jim posodil polnilnik) in »izobraževanju« vsakega kupca  zakaj in kako uporabljati CTEK polnilnike, je naš sorodnik ravnal popolnoma napačno !

 

Zakaj je ravnal napačno?

Spoznali smo, da moramo takim uporabnikom CTEK polnilnikov razložiti uporabnost in namen še bolj »po domače«.

 

Prenekateri kupec »naših« polnilnikov se še vedno ne zaveda v čem je »catch«, »point« ali »kavelj« (po domače: namen – smisel) teh polnilnikov !

 

To niso »navadni« polnilniki akumulatorjev ! To so tudi VZDRŽEVALNIKI akumulatorjev, ki preprečujejo sulfatizacijo svinca in nabiranje sulfata na ploščah v akumulatorju !

 

S tem podaljšamo življensko dobo akumulatorju.

 

Namen CTEK polnilnika-vzdrževalnika akumulatorja in postopki:

 

CTEK morate imeti priklopljenega na akumulator ČIM DALJ ČASA ( vedno, ko je le mogoče ), da akumulator ne sulfatizira ! To posebno velja za vozila, ki STOJIJO dalj časa!

Tudi od nakupa novega akumulatorja dalje ( če se ne vozite vsak dan ) !
S tem preprečite sulfatizacijo svinčenih plošč, saj priklopljen CTEK takoj začne s polnjenjem, če zazna padec napetosti pod 12,4V !
Vedeti morate: tudi nov akumulator sulfatizira, če ga ne uporabljate vsakodnevno !
Kupljen akumulator v trgovini je že lahko sulfatiziran)!
Zaradi samopraznjenja zaradi predolgega skladiščenja ( posebno pa ob nizkih temperaturah ) !
In še nekaj: če akumulator globoko izpraznite, ga čim preje dobro napolnite in dalje vzdržujte.

 

Znano je: pod napetostjo 12,3V se začne sulfatizacija svinčevih celic ( vsi, ki jim akumulator »stoji« v vozilih in ga ne vozite: izmerite napetost, takoj boste vedeli pri čem ste )!

 

CTEK ima tudi posebne LED indikatorje – pokazatelje napetosti akumulatorjev, ki se jih lahko pritrdi direktno na kleme akumulatorja, v njih pa vključi CTEK polnilnik.

 

Naslednje vprašanje za »domače uporabnike«: KAJ PA JE SULFATIZACIJA?

 

Napetost ene celice ter kemični proces, ki je prisoten v akumulatorju, je izražen v dolgi kemični formuli.
Odgovor bomo priredili  (beri: zelo poenostavili)  »domačim« uporabnikom.

 

Pri globokem praznjenju akumulatorja, posebno, ko se ta NE UPORABLJA ( in pade napetost pod 12,3V ), se začne kemijski proces pretvarjanja svinca v svinčev sulfat  v obliki kristalov, ki se nabira na svinčene plošče akumulatorja.

 

To pomeni, da se volumen  svinca, kamor shranjujemo električno energijo,  zmanjšuje !
Drugače povedano: kapaciteta mu je padla.

 

Primer iz prakse: po taki vaši pogosti »neuporabi« akumulatorja  vam lahko  vaš »mrtev akumulator« izmeri  strokovnjak na servisu-trgovini akumulatorjev in njegova »diagnoza« je samo: »nima več kapacitete. Kupite novega«. Seveda pri njemu. Marsikdaj je tak test tudi plačljiv. Če ne kupite pri njemu.

 

Še ena preprosta razlaga »sulfatizacije« oz. vzroka zmanjšanja kapacitete: če imamo na dežju - še bolj v slani vodi… železno, necinkano pločevino, bo ta zarjavela  (se spremenila v železov oksid). Sčasoma bo torej pločevina izginila ! Kot svinec v akumulatorju.

 

Z vzdrževanjem napetosti v akumulatorju nad 12,4V ta kemični proces praktično zavremo.
Priklopljen CTEK na akumulator prav zaradi tega STALNO MERI napetost!

 

Torej razumete sedaj zakaj VZDRŽEVATI akumulatorje s CTEK polnilniki-vzdrževalniki akumulatorjev nad 12,4V, ko se kemična pretvorba svinca v svinčev oksid še ni pričela ?

 

Še enkrat: ker CTEK-i  PREPREČUJEJO »izginjanje« svinca v akumulatorju, saj so vsi prirejeni tako, da ob padcu napetosti pod 12,4V takoj začnejo s polnjenjem (stalno merijo napetost)!
Seveda mora biti CTEK čimbolj pogosto ( ali stalno) priklopljen, če akumulatorja ne uporabljate!

 

DEJSTVO: ni polnilnika na svetu, ki bi pretvoril svinčev sulfat nazaj v svinec in ga vgradil nazaj na celice akumulatorja !

 

Torej, če boste »zamudili« z vzdrževanjem akumulatorjev, ki »stojijo« kjerkoli, vam tudi CTEK polnilnik ne bo pomagal !

 

Morda bo pomagal podaljšati življensko dobo s še njegovimi dodatnimi unikatnimi ( edinstvenimi ) funkcijami »desulfatizacija« in »recond-obnova«, vendar vedite: vaš akumulator ne bo več dolgo »živel«, ker ste ga »zapustili« oz. »predčasno postarali«…

 

Pri lastnikih vozilih doma, ki se ne uporabljajo vsakodnevno ( motorna kolesa, štirikolesniki, kosilnice, vodni skuterji, starodobniki, športna vozila, agregati….) ali kjer je veliko električnih uporabnikov ( npr. sodobna vozila, specialna vozila, avtodomi…),  v zimskih razmerah ( gorska središča z motornimi sanmi, ratraki, štirikolesniki… –  s padcem temperature močno pade napetost in kapaciteta ) in pri službah za varnost in reševanje, kjer mora biti vozilo VEDNO v pripravnosti za zagon ( gasilci, vojska, policija, gorska reševalna služba…), je švedski CTEK polnilnik-vzdrževalnik akumulatorjev relativno poceni glede na to kar nudi.

Ter varna in kvalitetna rešitev !

 

To spoznavajo mnogi uporabniki CTEK-ov  že od leta 2004 v domovih, v  servisih in specialnih službah.
Tudi z našo pomočjo.

Garancijo zagotavlja CTEK Sweden AB v povezavi z našim podjetjem (garancija polnilnikov 2 in 5 let).

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih