ZA POMOČ: IZBERITE SVOJE VOZILO, PLOVILO ALI NAPRAVO
IN POMAGALI VAM BOMO PRI IZBIRI 
ZA IZBIRO KLIKNI NA IKONE DESNO ali SPODAJ! 

      

SOC klasifikacijski sistem napolnjenosti akumulatorja - napetost odvisna tudi od temperature okolja

NAPOLNJENOST AKUMULATORJA - SOC KLASIFIKACIJA

 

 

DA NE BO POMOTE: napetost sčasoma pade vsakemu akumulatorju. Tudi novemu.
Stanje napolnjenosti akumulatorja (po SOC) je podatek, ki bo marsikoga presenetil.

Splošno velja, da je samopraznjenje (!) vsakega akumulatorja približno 5% na mesec tudi, če ga imate "na toplem v kleti" (le da tam malo počasneje).
Ali pa je že nov stal v skladišču trgovine (brez vzdrževanja !) pol leta...ali več.

Za pomoč vam je spodaj podatek - klasifikacijski sistem SOC (to pomeni  Standard Occupational Classification - US federal job classification system).

Marsikdo pomisli, če že zna izmeriti napetost, da je 12,2 ali 12,4V "dober akumulator". Ne, ni ! Poglejte tabelo spodaj.
Če mu že ne bo preje računalnik začel javljati napako "too low voltage"...

 

 

POZOR: proizvajalci akumulatorjev podajajo tehnične lastnosti - DELOVANJE AKUMULATORJEV v okolju s temperaturo 20°C


Realni podatki o napetosti, kapaciteti, trajanju obremenitve, skladiščenja…se lahko bistveno spremenijo premosorazmerno glede na padec ali dvig okoljske temperature.
Z različnimi temperaturami se spremeni tudi možna uporaba (napetost in kapaciteta) akumulatorja in skladiščenja.

Primer: če je 100% napolnjen akumulator (12,90V – AGM, 12,80 - GEL in 12,70V moker-odprt) izdelan za delovno okolje 20°C, bo pri PADCU okoljske-zunanje temperature za vsakih 10°C,  napetost nižja za 0,2V  (Vir: CTEK Sweden AB).
To pomeni da bo napetost PREJE 100% POLNEGA akumulatorja pri temperaturi +10°C padla:
AGM  na 12,70V, GEL  na 12,60V in moker-odprti akumulator na 12,50V (glej SOC razpredelnico).

Če bo zunanja temperatura 0°C, naj bi bila  napetost preje 100%  polnih akumulatorjev naslednja:
AGM 12,50V, GEL  12,40V in moker-odprti akumulator 12,30V (pozor: se že začne proces sulfatizacije pri mokrem akumulatorju)! To je že samo okoli 70% prejšnje kapacitete akumulatorjev (glej SOC razpredelnico).

Zunanja temperatura -10°C bo povzročila padec napetosti v 100% napolnjenem akmulatorju za 0,6V:
AGM na 12,30V, GEL na 12,20V in moker-odprti akumulator na 12,10V (glej razpredelnico).
Zaključek: kapaciteta preje 100% napolnjenih akumulatorjev pri zunanji temperaturi
-10°C je samo še 50% ! Kot tudi: to že pomeni začetek procesa sulfatizacije pri VSEH vrstah akumulatorjev, ki so opisani v razpredelnici
(glej SOC razpredelnico).

Torej pozimi napetost in kapaciteta akumulatorja pade, kar se posledično pokaže kot nezmožnost zagona motorja ali javljanje računalnika za prenizko napetost. V novejših Start&Stop vozilih z AGM akumulatorji je, poleg nenehnega ugašanja in zaganjanja motorja, zima še dodatna težava…
 

V realnosti večina akumulatorjev ni v 100% kondiciji, posebno v mrazu, pri vožnjah s kratkimi relacijami, v vozilih, ki jih malo vozimo (upokojenci naprimer), itd. Večina meni, da, ko izmerijo napetost na svojem akumulatorju od 12,2-12,4V ,  da je akumulator »v redu«.  Pa to ni.
Če pogledamo SOC klasifikacijsko razpredelnico, so podatki bolj zaskrbljujoči kot ne.


POZOR: prve težave z zagonom motorja se pričnejo, ko ima akumulator samo še cca. 75% napetosti (tukaj so še pomemben faktor obraba motorja, gostota olja, kvaliteta goriva, moč motorja).


REŠITEV: pozimi pogosto (oz. kadar je le možno) priklopite »pametni« švedski CTEK polnilnik-vzdrževalnik na akumulator vašega vozila ali naprave. Narejeni so (oz. imajo vgrajene možnosti polnjenja-vzdrževanja) za mrzle in dolgotrajne skandinavske zime za vse vrste akumulatorjev.
CTEK polnilniki imajo visok izkoristek polnjenja, svojstven (unikaten) način polnjenja-vzdrževanja, ki je patentno zaščiteno.
Tega se na prvi pogled ne vidi, kakor se tega ne vidi pri poplavi polnilnikov drugih proizvajalcev, ki poizkušajo narediti "enak" proizvod.


 

 

 

 

 

Primer "faketek" polnilnika iz leta 2005 (cena 18-20 EUR) , ko so kopirali prvi CTEK polnilnik MXS 3600...potem jih je sledilo še stotine drugih:

 

 

PRAVNO OBVESTILO (zaradi 100% kopiranja naših tekstov na spletne strani drugih podjetij, ki jim ne dobavlja naše podjetje):
Slovenski tekst za CTEK polnilnike na naši spletni strani www.ctek.si je intelektualna lastnina uradnega distributerja za Slovenijo, to je podjetja Sončna uprava Edvard Brank s.p.
Javna uporaba, tiskanje in razmnoževanje našega teksta fizičnim osebam z dejavnostjo prodaje in pravnim osebam za reklamiranje njihove prodaje v svojih prostorih ali na spletu ni dovoljena, razen podjetjem, ki jim dobavlja naše podjetje!
Kršitve intelektualne lastnine bomo v bodoče po pravni poti preprečili po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah in zahtevali denarno nadomestilo.

 

 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih